Oamenii vorbesc serios și cu grijă cu cei ce au semnalmentele acestei stări dar e nevoie de o grijă gravă sau putem, atenți fiind la cel în nevoie, să adoptăm o strategie în opus cu starea lor, ce poate sparge această stare?
Unii, alții, ei
Unii, când simt ca mintea ta este pozitivă, că ai putea avea ca intenție să le schimbi starea, te atenționează că ei sunt mizerabili și în depresie de parcă asta este o stare premergătoare unei acțiuni de salvare a umanității și ar fi o blasfemie să o strici.
Intenționează să te forțeze să te porți cu ei ca și cu un porțelan fin. Iar apropiații unora chiar te atenționează: „Nu vorbi cu el/ea, e în depresie!” „Nu-l întreba nimic, că se supără!”
Cei care acuză o astfel de stare își împlinesc, de fapt, subconștient niște nevoie de iubire, atenție, importanță sau conexiune.
Cei mai mulți dintre noi susținem că vrem să fim fericiți – să avem vieți pline de sens, să ne bucurăm de noi înșine, să experimentăm împlinirea și să împărtășim dragostea și prietenia cu alți oameni și poate cu alte specii cum ar fi câini, pisici, păsări și altele.
Destul de ciudat. Totuși, unii oameni se comportă ca și cum ar vrea doar să fie nefericiți și reușesc remarcabil să invite mizeria în viața lor deși nu beneficiază aparent de ea deoarece a fi nefericit nu îi ajută să-și găsească iubiți și prieteni, nu îi ajută să găsească locuri de muncă mai bune, să câștige mai mulți bani sau să plece în vacanțe mai interesante.
Dacă te grăbești să negi înseamnă că tu care ești în stare de depresie sau tu care ai grijă de cineva în stare de depresie, ai devenit dependent de această situație. Îți aduce un beneficiu major îndeplinindu-ți o nevoie esențială pentru tine.
Întreabă-te:
Ce îmi aduce această situație?
Cui mă plâng?
Cine mă ascultă?
Mă simt important/a când am grijă de persoană X în stare de depresie?
Mă conectez cu ea și simt că exist cu un scop? Simt că sunt important în viața lui X când eu mă arăt depresiv?
Primesc atenția de care atât am nevoie atunci când mă plâng?
Dacă n-aș mai forma starea asta cum aș fi?
Dacă n-aș mai dădăci o astfel de persoană, ce aș face, cum mi-aș împlini ziua, dar viața?
Să ieși din starea de depresie este ușor dacă vrei să ieși din ea dacă te-ai săturat de ea. Dacă născocești, pentru că asta faci, vreun motiv sau vreo scuză pentru care tu nu poți ieși din ea este pentru că este activat acel pilot automat care te dorește în zona devenită familiară pentru tine.
Subconștientul te simte în nevoie, tu nu ai fost atent la tine iar mintea a găsit o soluție pe pilot automat.
Poți ieși de pe acest pilot punându-ți întrebările de mai sus.
Mai poți afla multe despre tine întrebându-te:
Cum îmi hrănesc starea asta?
Cum o formez?
Ce îmi spun?
Pe ce ton?
Ce cuvinte folosesc?
Ce postură am?
În ce circumstanțe îmi este mai ușor să o adâncesc?
Încăpățânări și strategii
Dacă ai fost mult timp în această stare, mai mult de câteva săptămâni, dacă au trecut chiar ani, sau dacă ai fost educat și crescut în această stare (pentru că depresia și anxietate pot fi predate), atunci minții tale îi poate fi foarte greu să accepte că această stare se poate regla ușor.
Poate fi dureros să afli că ai stat într-o stare negativă și dureroasă mult timp când, de fapt, puteai să o schimbi ușor, pare jignitor pentru minte.
Așa că, dacă te încăpățânezi (pentru că până la urmă este doar o chestie de voință), să rămâi în starea asta și să-i stresezi pe cei din jurul tău, demonstrându-le zilnic că tu nu poți fi vindecat, uite niște idei, strategii eficiente despre cum să rămâi mizerabil în emoții și stare.
Ăăăăă… și da, nu-mi spune că tu nu stresezi pe nimeni, sigur ai o audiență, pentru că dacă ai fi în pădure singur fără posibilitatea să te plângi cuiva nu ai putea să fii niciodată în starea de depresie sau anxietate, n-ai avea audiență.
Audiență nu înseamnă doar rude sau prieteni ci și personalul de pe o salvare, vecina X de la parter, vânzătorul de la butic, manichiurista ta sau ghinionistul care se nimerește să aștepte jumătate de oră autobuzul împreună cu tine.
Dacă tu ai fi singură s-ar activa în tine puterea magnifică pe care o ai în tine de la Creator, putere ce te ajută să găsești soluții, interpretări, reinterpretări ale unei anumite situații în așa fel încât tu să capeți o stare de speranță, o motivație de mai bine pentru ACUM, pentru că doar ACUM există.
Mizeria ca o artă
După ce am citit cu atenție rezultatele unora dintre cele mai bune creiere din profesia de terapie, am ajuns la concluzia că mizeria este o formă de artă iar satisfacția pe care oamenii par să o găsească reflectă efortul creativ necesar pentru a o cultiva.
Cu alte cuvinte, atunci când condițiile tale de viață sunt stabile, pașnice și prospere – fără războaie civile pe străzile tale, fără foamete în masă, fără supărare din cauza sărăciei – a te face mizerabil este un meșteșug în sine, care necesită imaginație, viziune și ingeniozitate. Poate chiar dă vieții un sens distinctiv.
Dacă țintești să fii mizerabil, care sunt cele mai bune și mai dovedite tehnici pentru a face asta?
Să excludem câteva modalități evidente, cum ar fi consumul de droguri, comiterea de infracțiuni, jocurile de noroc și bătaia soțului sau vecinului.
Ai nevoie de finețe, ai nevoie de cele care nu vor face pe nimeni să suspecteze că acționezi în mod deliberat. Dar trebuie să te prefaci că vrei să fii fericit ca toți ceilalți, altfel oamenii nu îți vor lua nefericirea în serios.
Adevărata artă este să te comporți în moduri care să aducă mizerie, permițându-ți în același timp să pretinzi că ești o victimă nevinovată. Fă asta, în mod ideal, chiar către oamenii de la care extragi cu forța compasiune și milă.
34 de strategii eficiente pentru a fi, a te simți și a rămâne mizerabil
- Fii foarte convingător că tu nu poți fi altfel, că tu nu poți fi salvat, că așa ești tu, că asta e realitatea ta.
- Dezarmează pe oricine ar îndrăzni să sugereze o idee, nu te lăsa, nu-i poți lăsa să te învingă. Cum să îndrăznească ei să te scoată dintr-o stare la care ai muncit atât de mult! Fii dur/ă și vino cu contraargumente, sigur ai destule
- Dacă ești în depresie, sigur ce ți s-a întâmplat este unic, nimănui nu i s-a mai întâmplat, nimeni nu a scăpat, nu a supraviețuit sau nimeni nu a găsit o soluție să-i fie mai bine, să găsească motivație chiar pentru puținul care i-a mai rămas. Ai dreptate să te simți trădată, rănită, mizerabil iremediabil, așa că repetă mereu că viața pentru tine s-a terminat.
- Ai grijă, ai apărat prea mult starea asta așa că nu te lăsă distrasă. Nu te uita la filme de comedie pură, din nou și din nou, și din nou… e periculos, îți poate schimba starea! Și asta ar fi superficial, iar tu cu depresia ta (a ta, da, pentru că ai adoptat-o) sunteți profunde și înțelepte.
- Nu te uita la filme motivaționale cu final împlinit, frumos, plin de speranță, de energie, s-ar putea să-ți dea un chef nebun de viață.
- Uită-te la cât mai multe știri negative, despre dezastre, crime, accidente, uită-te la filme psihologice, la drame. Ascultă și întreabă în jurul tău despre persoane care mor sau pierd enorm sau se îmbolnăvesc.
- Nu accepta invitațiile prietenilor sau familiei să-i vizitezi sau să petreceți împreună, nu sta printre oameni veseli… sunt niște superficiali care nu înțeleg lumea ta. Dacă ajungi acolo, pleacă imediat, entuziasmul e molipsitor, contagios, te poți trezi brusc zâmbind și asta poate să-ți strice reputația și starea.
- Nu practica sporturi ca fotbal, tenis, baschet… nimic în echipă, rămâi în ideile tale.
- Fă în mintea ta propriul regim totalitar. Există doar realitatea pe care ți-ai format-o până acum și nimic nou să nu dai voie să pătrundă.
- Este esențial să-ți aduci aminte din nou și din nou ce ai pierdut și ce niciodată nu vei mai avea înapoi.
- Caută din ce în ce mai multe argumente și dovezi despre viitorul sumbru pe care nimeni nu-l cunoaște ci doar îl bănuiește. Este extrem de important să-ți repeți ce cumplit va fi.
- Bea mult alcool mai ales seara. Dar ai grijă, 1/2 pahar de vin îți poate da o stare de relaxare și bine, e periculos. Tu ai nevoie să bei din ce în ce mai mult, doar așa ai șanse de supărare și depresie.
- Mănâncă mult fast-food, prăjit, uleios, vei fi extrem de mulțumită de motivele pentru care o faci. Evită fructele și legumele crude, îți pot da o stare de împlinire.
- Spune la cât mai mulți prin ce treci, folosește cuvinte groaznice, fii convingătoare ca și tu să simți ce spui cât mai bine.
- Găsește-ți toate scuzele posibile să rămâi în casa pe care o ai, mobila pe care o ai, garderoba pe care o ai. Nu-ți fă cadou nimic. E periculos să-i dai minții varietate și noutate, una-două îți poate da o stare mai bună… ptiu, ptiu, ptiu, scuipă în sân… și nu zâmbi, ai grijă că strici starea!
- Nu-ți zâmbi în oglindă, nu ai niciun motiv să-ți privești ochii și să-i iubești, îîîîîîîîh!
- Fii dură cu tine, jignește-te, acuză-te, învinovățește-te, umilește-te. Ferească sfântul să te mângâi, să te iei în brațe, să te alinți, să te lauzi și să te încurajezi.
- Când greșești arde-ți câte una la gleznă, dă-ți câte o palmă, ajută enorm să rămâi și să te simți mizerabil.
- Fii ciudoasă pe oamenii care râd sau se simt bine, strică-le starea, doar ești expertă!
- Nu fă bucurii și surprize nimănui!
- Adu-ți mereu aminte că ești victima fix a celor de la care aștepți compasiune și milă! Tânjește mereu după milă, provoacă-o. Îți va strica stima de sine și asta e fantastic în păstrarea unei stări de depresie.
- Fă-i pe oameni să le pară rău pentru tine, fă-i să se simtă vinovați pentru starea ta sau pentru starea lor de bine. Asta da putere!
- Fă-i pe toți să se poarte cu mănuși cu tine, ține-i la respect, nu cumva să-ți îndulcească starea mizeră.
- Fii mizerabil, astfel știi că nimic bun nu poate să se întâmple și astfel nu poți fi dezamăgit.
- Fie-ți frică, foarte frică de pierderile economice, concentrează-te pe ele, rămâi panicat.
- Plânge-te în continuu că ai să rămâi fără bani, plânge-te de prețuri.
- Nu-ți schimba job-ul care nu-ți place, n-ai să mai găsești niciodată de lucru.
- Rămâi în relația mizeră în care ești, fă ce ai făcut și până acum, nu schimba nimic în comportamentul tău. Altul mai bun nu există, nu poți tu avea, nu există pe tot globul și nici nu meriți, nu?
- Fii și comportă-te mereu plictisită, totul este predictibil, viața nu are surprize plăcute, toate femeile/ bărbații sunt la fel, toți vor același lucru bani/sex. Nimeni nu merită atenția ta.
- Înșeală! Nu poți avea parte de aventură într-o relație așa că singură variantă este să înșeli.
- Cumpără obsesiv, mănâncă obsesiv, începe discuții fără rost cu copiii, cu prietenii, cu soțul… fă-i pe toți să te ocolească și dă vina pe ei. Hahahahahaha! … tu n-ai voie să râzi!
- Nu chema pe nimeni în vizită, nu iniția nimic, fii ambiguu, refuză cât mai mult… așa pari interesant chiar dacă rămâi singur… doar e tot ce vrei, nu?
- Răzbună-te pe noul/noua partener/ă pe care îl/o ai pentru tot ce ți-au făcut toți bărbații/femeile de până la el/ea. Pune-i tacit în cârcă toate posibilele comportamente pe care ceilalți le au avut și fii prevăzător și cu garda atât de sus, încât să nu ajungă la tine.
- Fii zgârcit și avar cu tine și cu ceilalți, activează-ți fricile și rămâi cu și în ele: Poate se profită de mine! Poate rămân fără bani! Poate supraevaluez o persoană sau o acțiune sau un produs! Mai bine rămâi cu pofte decât să riști ceva!
Uuuuu, am găsit 34 de idei de strategii eficiente. Tu câte ai găsit până să citești acest articol? Le bifai pe toate?
Ăsta da ajutor, nu?
12 teme de urmat pentru a mă asigura că vei păstra starea asta mizerabilă toată viața dacă tot ții atât de mult la ea
Știu că vrei să rămâi în această stare și de aceea îți propun și următoarele:
- Stai pe un scaun confortabil, închide ochii și timp de 15 minute meditează la toate lucrurile pe care le poți pierde: slujbă, casă, economiile și așa mai departe. Apoi gândește-te cum ai trăi într-un adăpost pentru cei fără adăpost.
- Forțează-te să vizionezi ore întregi de programe TV reality fără efort pentru mintea ta în fiecare zi și să citește numai tabloide nestimulante care te lasă să te simțiți fără suflet. Evită literatura, arta și nu ține pasul cu actualitatea.
- Notează 10 situații care te fac anxioasă, deprimată sau distrasă. O dată pe săptămână, alege o singură situație care îți provoacă anxietate și folosește-o pentru a intra în panică timp de cel puțin 15 minute.
- Notează 20 de mesaje text enervante pe care le-ai putea trimite unui partener romantic. Păstrează o listă de ranchiună și adaug-o zilnic.
- Enumeră numele a cinci rude sau prieteni. Pentru fiecare, notează ceva ce au făcut sau spus în trecutul recent care dovedește că sunt la fel de interesați să-ți adauge suferința și azi și cât ești de îndreptățită să te simți mizerabil și în depresie.
- Gândește-te la toate lucrurile pe care le-ai făcut pentru alții în trecut și care nu au fost răsplătite. Gândește-te la felul în care toți cei din jurul tău încearcă să ia de la tine. Acum enumeră trei lucruri pe care le-ai putea face și care te-ar face să arăți altruist, aducându-ți în același timp câștig personal, social sau profesional.
- Fă o listă cu toate lucrurile pentru care ai putea fi recunoscătoare. Lângă fiecare articol notează de ce nu ești. Imaginează-ți ce e mai rău. Când te gândești la viitor imaginează-ți cel mai rău scenariu posibil. Este important să fii pregătită pentru orice posibil dezastru sau tragedie și să fii nefericită preventiv. Gândește‑te la posibilități: atacuri teroriste, dezastre naturale, boli fatale, tulpina 20 de COVID, accidente oribile, recolte greșite, copilul tău nu este admis la bac… etc. Fii creativă.
- Fă câteva cercetări despre ce dezastre naturale sau provocate de om ar putea avea loc în zona ta, cum ar fi cutremure, inundații, scurgeri de centrale nucleare, focare de rabie, pandemie nouă. Concentrează-te asupra acestor lucruri cel puțin o oră pe zi.
- Sună-l pe unul dintre părinții tăi și spune-i că tocmai ți-ai amintit de ceva oribil pe care l-a făcut când erai copil și asigură-te că înțelege cât de groaznic te-a făcut să te simți și că încă suferi de asta.
- O dată pe săptămână, angajează-te într-o activitate care ar trebui să fie plăcută, dar fă-o în timp ce te gândești cât de inutilă este. Cu alte cuvinte, concentrează-te pe eliminarea oricărui sentiment de plăcere din activitatea plăcută.
- Accesează site-urile de întâlniri online și vezi câte alegeri proaste poți găsi într-o după-amiază. Fă eforturi pentru a întâlni acești oameni. Este bine dacă site-ul de întâlniri percepe o mulțime de bani, deoarece asta înseamnă că vei fi înfometat și sărac emoțional.
- Fă-ți abonament pe viață pe site-urile de întâlniri, așa poți avea și un discount, și întâlnește-te în fiecare săptămână cu altcineva, iubirea este supraevaluată iar sexul e tot ce sufletul are nevoie.
Tocmai ți-am dat 12 teme pentru a rămâne nefericit și mizerabil. Nu trebuie să le faci pe fiecare, dar dacă reușești să faci patru sau cinci, asigură-te că te cerți în mod regulat pentru că nu ai bifat întreaga listă.
Un extra pentru profesionistul mizerabil:
- Dacă te găsești în sesiune cu un terapeut – pentru că cineva căruia încă îi pasă te-a păcălit să mergi – asigură-te că mizeria ta pare cronică.
- Dacă terapeutul te luminează în vreun fel sau te învață tehnici minte-corp pentru a-ți liniști mintea anxioasă, asigură-te că acaparezi conversația și vorbești despre visele tale pline de mizerie din noaptea precedentă.
- Dacă terapeutul este priceput în analiza viselor începe rapid să te plângi de costul terapiei în sine.
- În cele din urmă, terapeutul este inamicul tău atunci când încearcă să măture mizeria din viața ta. Așa că fugi cât mai curând posibil.
Textul de mai sus nu este menit să ia în batjocură starea de depresie care poate fi un subiect extrem de serios. Am fost într-o astfel de stare și am schimbat-o doar cu glume. Îi dădusem un nume, iar atunci când apărea întrebam în glumă: Ce faci X (n-am să vă spun numele, hahaha), te-ai plictisit și ai ieșit la suprafață, ia să-ți dau ceva de făcut!
Textul e menit să te trezească și să vezi penibilul din spatele atitudinii tale pentru că mintea și corpul nostru sunt fabulos create și se pot vindeca de orice atâta vreme cât există voință, atâta vreme cât tu te-ai săturat de punctul în care ești, atâta vreme cât ai credința că se poate.
Iar pentru cei cu depresie și mizerabil ca rubrică în fișa postului vieții: Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare.