Skip to content

Să trăiești în prezent. Ce naiba înseamnă asta?

Am sa-ti spun eu ce “naiba inseamna asta “!

Prima data iti dau o informatie “la rece” , asa ca o discutie la o bere sau pahar de sampanie, ca suntem doamne, nu ?

Să fii prezent înseamnă o muncă, înseamnă să nu lași să iasă automat din tine programele .

De la condusul mașinii, care este un program, la răspunsul sau reacția pe care o ai atunci când cineva iți dă sfaturi sau te jignește – alte programe.

Să fii prezent înseamnă să ieși din programe.

E ca și cum te-ai întreba în mijlocul unei poezii pe care o reciți și o știi de ani buni pe dinafară:

Dar de ce o recit, cu ce mă ajuta, ce mi-a venit să o fac, de ce am învățat-o?

Mintea noastră este un cumul de programe care funcționează intercalat cu alte programe.

Cum spargi tiparul?

De exemplu mintea ta știe pe dinafară drumul de la birou spre casă. Tu iți permiți pe acel program , in timpul lui, să te gândești la ce vrei tu.

Te gândești la probleme pe care le ai de rezolvat sau pe care nu știi să le rezolvi. Asta este tot un program pe care îl urci peste programul de șofat.

Dar dacă tu când ești la volan te întrebi:

Măi dar de ce aș conduce mereu pe același drum?

Evident că drumul știut e cel mai scurt, evident că te gândești că e cel mai puțin aglomerat. Dar tu ești robot atunci. Îți place cum sună? Vrei să îți trăiești viața fară să o simți?

Daca ai lua-o pe alt drum chiar mai lung și mai aglomerat și dacă mereu ai schimba drumurile, mintea ta ar ieși de pe program să fie atentă la noutate. Astfel și bolile psihice ar fi departe de tine.

Pe un drum nou nu îți permiți „să bați câmpii”, să turui în minte toate problemele pe care evident că nu le poți rezolva la volan. Pe un drum nou vezi lucruri noi. Mintea se relaxează și încântă chiar dacă a apărut nou doar un restaurant sau o groapă.☺

Poți observa pomii cum înfloresc sau cărora le pică frunzele.

Când tu alegi mereu aceleași drumuri, atragi plictiseală psihică ce are aceleași simptome cu depresia.

In timpul unei acțiuni conectează-te la moment punându-ți întrebări în jurul ei.

  • De ce fac asta acum?
  • Ce plăcere îmi aduce?
  • Ce nevoie îmi îndeplinește?
  • Ce am de experimentat?
  • La ce am nevoie să fiu atentă?
  • Ce simt în mine, ce program îmi activează?
  • Ce îmi place cel mai mult acum?

Fii observatorul gândurilor tale.

Adică nu numai că observi lucruri noi dar observi și că ai observat lucruri noi.

„Wow, acum sunt prezentă!” inspiră și expiră profund apreciindu-ți momentul, apreciind că ești pe o planetă așa frumoasă și interesantă, fiind recunoscătoare acelui moment de prezență în care simți că trăiești, fara sa ajungi sa te intrebi ” unde a trecut ziua ?”

Ai să simți că acea zi nu a trecut neobservată de tine, ai să simți că ai făcut ceva pentru tine, chiar dacă e atât de mic. Pentru că trec zilnic pe lângă tine zile de care nu-ți mai amintești pentru că ai lucrat doar pe programe, doar pe pilot automat.

Daca schimbi ceva acum în acțiunile tale și le păstrezi pentru tot restul vieții, nu înseamnă că ai creat o stare de prezență continuă, înseamnă că ai format un alt program. Mintea are nevoie de acțiuni noi mereu, are nevoie să învețe mereu, are nevoie să fie surprinsă, are nevoie de varietate, are nevoie sa fie atentionata asupra momentului in curs.

Schimbă locul ustensilelor de bucătărie, al condimentelor, al vaselor de bucătărie o dată la 2 luni. Schimbă-le radical, nu doar înlocui locul furculițelor cu al cuțitelor. ☺

Schimbă locul hainelor în dresing sau șifonier. Spală-te pe dinți cu mâna cealaltă, pune lucrurile din baie în altă parte a băii. De ce crezi ca mereu schimba locul alimentelor? Ca tu sa nu te duci teleghidat fix unde stii ca erau. Vor ca tu sa le cauti prin raft observand si alte alimente, obiecte.

Lucruri simple fac schimbări imense în mintea ta. Negasindu-le automat, nu vei putea rula ganduri (de acelasi tipar) si va trebui s fii atenta.

Dar cum faci acel click ca tu sa decizi sa fii prezent, sa iesi de pe emotia incidentului si sa intri pe starea de prezenta?

Acum am sa iti dau informatia la cald, asa ca o discutie la un ceai tinand de mana cea mai buna sora, prietena , mama, maestru.

Toate tehnicile mele se bazeaza pe stare  de prezenta si constientizare.

Dar ce te face ca atunci cand cineva te ataca verbal sau fizic sa intri in stare de prezenta si sa nu reactionezi? 

Doar iubirea. Iubirea este raspunsul pentru orice. Orice poti rezolva cu iubire, cu acea iubire profunda , adanca , din infinitul inimii tale, catre tot ce exista in tine si afara ta.

Niciodata logica nu va bate emotia. Asa ca ce vreau eu este sa ti activez o emotie , ar fi prea mult sa spun “permanenta” , dar o emotie ce apare mai usor in urma acestor realizari.

Simte acum ce-ti spun. Nu suntem singuri, suntem toti impreuna, ne cunostem , suntem la fel. Continem aceleasi parti , aceleasi emotii, evident in procenete diferite, dar le continem . Continem aceleasi nevoi indiferent de ocupatie, pozitia sociala, politica, culoare, indiferent de orice. Si cum nimeni nu este masura tuturor lucrurilor, inseamna ca tot ce conteaza este ca TU contii de toate, si rele si bune, ca toti ceilalti.

Toti am venit constienti fiind de ce vom experimenta aici si toti am pasit spre Pamant cunoscandu-ne dinainte parintii si modul in care vom ajunge pe Pamant. Am stiut ce ne asteapta si totusi am ales. Suntem aceeasi energie. Planeta asta e ca o scoala iar in scoala suntem toti colegi, ar trebui sa ne ajutam , intrecandu-ne si ajutandu-ne in cel mai fair play joc.

Tu poti iesi din acea emotie doar cu alta emotie: IUBIREA . Iubire= intelegere=compasiune=recunostinta

Nimic nu ne supara pe lumea asta decat daca cineva se comporta altfel decat noi avem in minte.

Dar supararea asta este lipsa de prezenta si deci lipsa de iubire fata de tine in primul rand. Lipsa de prezenta apare cand nu cantaresti clar si coerent actiunea sau inactiunea pe care urmeaza sa o executi. Ce simt acum, de ce simt asta, e asta sigur ce am nevoie, asta imi va rezolva cu adevarat situatia …etc

Fiecare se manifesta pe lumea asta , in fiecare secunda a vietii lui, cu maximul lui de bine , evident , un bine atins de emotiile fiecarui moment si atins sau nu de starea de prezenta.

Adica atat poate maxim in acel moment, pentru ca nimeni nu face constient mai putin decat poate sau crede ca poate. Asta nu are exceptie. Daca te gandesti ca cineva face constient ceva mai putin si ca exact asta este intentia lui, la ce ma refer eu, este ca insasi decizia de a face mai putin decat poate este tot ce poate el maxim atunci. Uf,sper ca am explicat clar.

Deci, repet, stiind toate astea, mai are rost sa te superi pe cineva?Nu. De ce ? Pentru ca tu nu poti controla pe nimeni si nimic. Poti influenta, dar nu controla. Tu nici pe tine nu te poti controla, altfel toti am fi fost perfecti. Tu iti poti controla doar gandurile.

Nicio actiune a cuiva catre tine nu are legatura cu tine , cu ce meriti tu, ci doar cu celalalt, cu ce poate el/a, psihic.

Deci cand ceva nu iese cum vrei, iubeste -te, analizeaza si vezi la ce poti fi atent data viitoare. Daca cineva nu face cum vrei tu, iubeste-l atata poate, cum si tu atata poti cand altcineva iti cere mai mult ( nimeni nu este masura tututror lucrurilor) si vezi cum poti sa l faci atent ca poate fi mai atent pentru data viitoare.

Si cum gandurile sunt cele ce ti provoaca sentimentele, iar la randul lor sentimentele sunt cele care iti dau ganduri conforme cu ele…uite solutia:

Ramai in inima cu ideea ca toti suntem unul, ca suntem la fel. Suntem niste suflete de copii carora le-a crescut corpul si au diferite experiente de viata acumulate, dar toti avem acelasi sufletel de baietel sau fetita. Te poti tu supara pe un astfel de sufletel? Sau il intelegi si/sau ajuti? Daca nu poti simti asta , adu-ti aminte de tine la 3-4 anisori si la bunataea din tine, reinvi-o , adu-o la suprafata, o meriti.

Si sa stii ……cand razi de cineva – razi de tine, cand urasti pe cineva- te urasti pe tine, cand tipi la cineva- tipi la tine. Cand iubesti pe cineva….te iubesti pe tine, pentru ca tu construiesti in tine intai orice vrei sa arati in afara ta.

Deci, sa fii prezent insemna sa iubesti, incepe cu tine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *