Skip to content

De ce nu poți dormi noaptea și ce poți face în privința asta

Este mai greu să dormi în aceste vremuri.

Sunt scrise articole în fiecare zi despre acest subiect.

Motivul pentru care te sucești și răsucești noaptea poate fi diferit de al meu. Dar rezultatul este același. A doua zi ești amețită și obosită.

Te păstrezi atentă cu cafea, zahăr sau alte stimulente. Apoi practic, te prăbușești, cazi lată, neamintindu-ți unde ai lăsat cheile mășinii.

Dacă s-ar întâmpla doar o dată pe lună, nu ar fi periculos, dar când se întâmplă câteva zile pe săptămână, atunci apar probleme.

Stai până târziu pentru a termina treburile, cum ar fi „doar încă un e-mail” ,”mai calc doar asta” care stimulează încă una, ne uităm la televizor pentru a ne obosi înainte de culcare, dar apoi subiectul ultimei emisiuni pe care ai urmărit-o iți preia creierul și iți creează un somn neliniștit – dacă ai noroc să mai ai măcar un somn.

Acum, înainte de culcare, pentru mulți dintre noi, grijile și îngrijorările pe care le-am îndepărtat sau care au fost „deranjate” de rutina zilnică, își fac în sfârșit timp să se joace în voie pe scena minții noastre.

Unde este pilula de dormit pentru a opri totul? Dar acea pastilă de dormit doar ne lasă să ne târâm din nou a doua zi.

E adevărat că o pilulă e mai ușor de luat decât să faci o tehnică. Dar eu mă adresez ție care ești aici cu mine pentru că îți iubești corpul, sau vrei să înveți să-l iubești cu adevărat și nu vrei să-l dopezi.

Știm cu toții statisticile. Somnul insuficient afectează bunăstarea emoțională, claritatea cognitivă, comunicarea relațională, performanța la locul de muncă sau în altă parte, sentimentul legăturii cu spiritul sau sinele și în cele din urmă sănătatea noastră pe termen lung.

Te face să folosești minunata replică după care sunt” inebuniți” bărbații, replica ce înlocuiește o noapte de dragoste :„mă doare capul, dragă”.

Ne îngrijorează ca nu dormim, ceea ce face doar să dormim mai greu.

Apoi apare un comportament și mai periculos.

Când conștientizezi că de ceva vreme iți este greu să adormi, te grăbești să vorbești celorlati despre situația ta folosind o afirmație ce poate deveni o credință, adică ce devine realitatea ta permanentă.

Spui mai în glumă, mai în serios: „Aaaa, eu nu dorm noaptea, mi e tare greu, eu trebuie să iau x pastila sau x băutură sau să mă uit la tv, că altfel nu adorm deloc”.

Practic cu această explicație ți-ai făcut singura capcana, în care e posibil să ramai pentru multă vreme atâta vreme cât nu o întrerupi făcând , construid o altă realitate.

Practic formezi un catch-22 (Un catch-22 este o situație paradoxală din care un individ nu poate scăpa din cauza regulilor sau limitărilor contradictorii).

Multe dintre noi am încercat o mulțime de remedii de bun simt recomandate și încă ne găsim adesea treze o bună parte din noapte. Ce trebuie să facem?

Corpul acesta este fenomenal si nu are nevoie de niciun ajutor exterior pentru energia zilnica, sau pentru somn. Aici nu ma refer la cazuri extreme, nu cauta exceptii, stii ce vorbesc. 🙂 Se manifesta asa doar pentru ca tu asa l-ai obisnuit, asa l ai format. Aste sunt familiare mintii tale, iar mintea ta adora familiarul. De ce? pentru ca principalul job, scop al mintii este sa te tina in viata, deprte de durere si in cautarea placerii. Asta inseamna ca odata ce a simtit placere si usurinta, pilotul automat exceptional al mintii tale va veni cu toate justificarile si scuzele posibile sa te faca sa te intorci la mult iubita rutina.

Orice invat are si dezvat, nu te ai nascut nici dependenta de cafea nici dependenta de pastile de somn, nici nu te-ai “stricat” intre timp.

Dacă lipsa somnului sau a poftei de dormit te descrie pe tine sau pe cineva de care îți pasă, am trei tehnici, una mai ușoară că alta.

PASUL 1

Există un loc în care poate nu ai căutat ajutor, care este la aproximativ jumatate de metru sub nasul tău, în funcție de cât ești de înalt. ☺

Acel loc este inima ta. Stai întinsă pe șapte, inspiră-expiră întâi profund de câteva ori, pune mâna dreaptă pe inimă și începe să respiri adânc în inima ta simțind bătăile ei în palma ta. Nu o fa mecanic, conectea za-te la TINE, simte-te.

Bucura-te că ai o inimă care bate fară să obosească pentru tine. Respirând putenic dar liniștit, adu în mintea ta 3 momente din viața ta pentru care ești recunoscătoare. Poate fi momentul unei nașteri, sau când ai aflat că ești însărcinată, sau o noapte de dragoste, sau un sărut, o îmbrățișare, ori o surpriză.

Adu-le pe rând , clar, in detalii , bucurându-te pentru fiecare în parte apoi pentru toate împreună. Șoptește sau chiar minunează-te cu voce tare de privilegiul de a fi experimentat așa momente. Foloseste-l pe WOW, la mine merge grozav.

Apoi fă același lucru pentru 8 ființe pentru care ești recunoscătoare că le ai sau le-ai întâlnit în viață ta. Gândește-te și minunează-te pentru fiecare în parte, apoi pentru toate împreună.

Uite cum se manifestă inima ta în doua situații diferite:

Ce e interesant este că ambele grafice sunt ale aceleiași persoane care se simte într-un fel și apoi în altul într-o perioadă de câteva minute.

Ceea ce este și mai tare este că oamenii de știință au descoperit că ritmul lin și coerent este modelul pe care ritmul inimii tale îl folosește în mod natural în timpul somnului profund. Deci tu il poti experimenta si constient.

PASUL 2

Cand tu spui “trebuie sa dorm” sau este vremea sa dorm, mintea crede ca are de facut ceva, o activitate. Dar daca spui ” somnul vine peste mine, somnul se asterne peste mine ca o matase rara, fina, relaxanta, racoroasa (sau canduroasa, depinde cum preferi) , aerisita…. simte-o, vizualizeaz-o, ramai in acea stare relaxanta si profunda, mintea intelege ca nu mai are nimic de facut.

Fii cada , calma, hipnotica cu tine, dar convingatoare, descrie ca simtind ceea ce doresti sa simti, vobeste cu tine in gand sau soptit: Da, mi-e din ce in ce mai somn, simt ca mi se relaxeaza fiecare muschiulet, fiecare osicior, fiecare centimetru de piele. Daca vrei sa mi dovedesti ca functioneaza, va functiona, daca vrei sa mi dovedesti ca nu functioneaza, nu va functiona. Tu ai puterea.

Fii categorică și decisă , dar blanda când spui: „Acum eu dorm, e vremea doar pentru dormit, gândesc ce am de gândit mâine dimineață”.

Cand fetele mele imi spun: “Mami, nu pot sa dorm.” Eu le spun : ” Pai nu dormi, ramai treza si relaxeaza-te, gandeste-te la ceva frumos!” . Crede-ma functioneaza de fiecare data. Practic pleca presiune. Ele nu se mai fâțâie( corpul se fâțâie cand nu reuseste sa faca ceva impus), se relaxeaza si adorm imediat. Ai incredere in tine , in abilitatile tale si in copilul tau. Functioneaza !

PASUL 3

Daca ai multe de făcut sau ai de spus ceva cuiva si asta este ce iti bantuie mintea , ia repede o hârtie și un creion și scrie-i o scrisoare, scrie absolut tot ce i-ai spune dacă nu ți-ar fi rușine sau jenă. Sau scrie lista cu tot ce ai de făcut mâine și toată luna. Crede-ma , chiar daca ti-e lene, dureaza mult mai putin sa o scrii si sa adormi linistita decat fâțâiala cu gandurile respective in cap.

Apoi spune tehnica de la punctul 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *